Onze schuur.

dinsdag 4 maart 2008

Je logeert in de volledig gerenoveerde schuur van een oude hoeve in typische Cantalese stijl.

Als we de datum boven de poort mogen geloven dateert het gebouw uit 1866. Het is gebouwd op de rotsen van de Cantal, bijna zonder funderingen en deels in de grond gestopt. De muren zijn zo’n meter dik en volledig opgebouwd uit de vulkanische natuursteen van hier. Het dak was vroeger bedekt met lauzen (dikke phonolieten platen) die intussen vervangen werden door ardoises (natuurleien uit de Corrèze) om het gewicht wat te verminderen.

Beneden in de stallen stonden de koeien en op de eerste verdieping lag het hooi als voedsel voor de dieren en isolatie tijdens de strenge winters. We zitten hier immers op 1200 m hoogte, hetgeen verschillende voordelen heeft :
- weinig last van muggen in de zomer.
- geen last van te warme kamers ’s nachts tijdens de zomer.
- geen last van smog en andere vervuiling.
- gemakkelijke toegang tot de wandelwegen op de plateau achter het huis.
- goede isolatie in de winter door het ondergronds gedeelte.

Het gebouw bestond uit verschillende onderdelen :

- het woongedeeltje met één kamer om te eten, koken en wonen, met alcoven rondom voor zo’n 10 personen. Dit is nog steeds onze woning, nu wel enigszins aangepast.
- de stallen op het gelijkvloers voor de koeien
- de schuur op de 1ste verdieping voor het hooi
- de annexe met de varkenskoten en het atelier.

Het is in de laatste 3 delen dat de gîte zijn onderdak heeft gevonden.
Waar mogelijk hebben we de oude delen (balken, buitenmuren in steen, vensteropeningen, ...) behouden, elders zijn ze vervangen door nieuwe onderdelen.

Het resultaat is een buitengewone gîte. Kom hem snel proberen.


Navigation

Articles de la rubrique